Tekst og foto: Fra katalogen til Høstutstillingen

Anders Brenno (f. 1988 i Bagn i Valdres) er bosatt i Oslo. Han er utdannet ved Einar Granum Kunstfagskole og Kunsthøgskolen i Oslo. Brenno deltok på Høstutstillingen i 2013 og har de siste årene utgitt diktsamlingene Vampire yeah (2015) og Makk og søkkji (2019) på Aschehoug forlag. Hans foreldre er Bjørn Ingrid og Arild Brenno. Bjørg Ingrid er tidligere lærer ved skolene i Reinli og Bagn.

Anders Brenno: «Dødens triumf (Døden i Valdres» (2021). Foto: Vegard Kleven / NBK.

Høstutstillingen 2021: En lavmælt apokalypse

Skrevet av Oda Bhar

Fra zombier i Valdres til beskyttelse av naturen: Årets Høstutstilling har et gledelig mangfold, og mye murrer under overflatene.

Mellom våningshus og moderne rekkehus pågår et dødelig drama. Noen mennesker står i bakhold med gevær, andre flykter gjennom gjerder. I en galge henger tre døde kropper, mens kvinner voldtas i skogen og på torget. En hær av skjeletter klatrer over murer, noen av dem kaster mennesker fra hustak og andre hugges ned med ljå. En spøkelsesaktig demon brer ut sine svarte vinger på kirkegården, mens et religiøst opptog marsjerer gjennom byen.

Det hele minner om en zombieapokalypse, noe jeg knapt hadde forventet å finne i Valdres. Men tittelen hevder at det er nettopp der dette skjer, i et maleri på årets Høstutstilling.

Detaljrikt

Anders Brennos maleri Dødens triumf (Døden i Valdres) er lett å gå forbi, siden det er av beskjeden størrelse og figurene i mikroformat. Man må helt nær for å se detaljene, men de er til gjengjeld mange, som i en komprimert tegneserie.

Den tilsynelatende beskjedenheten kan synes symptomatisk for årets høstutstilling, der det kunstneriske dramaet ofte ligger gjemt eller latent: Bak distraherende vakre overflater, under formale eksperimenter, i håndskrevne ord på et postkort, gjennom øredøvende lyder fra et mørkt kott – eller rett og slett i kinosalen.

Høstutstillingen 2021

  • 11. september – 17. oktober 2021
  • Statens 134. kunstutstilling
  • Kunstnernes Hus, Oslo

ÅRETS PRISER:

  • Høstutstillingens Kistefos-pris på kr. 250.000,- til Kim Hankyul for lydverket «The Tempest».
  • Høstutstillingsprisen på kr. 150.000,- til Einar Grinde for skulpturen «Triumf».
  • Den franske pris til Meera Manjit Kaur for «Til India fra Norge».

Les mer her