Foto: Stine Bækkelien, Oppland Arbeiderblad.

Det er utløst alarm i Gol etter ny smitte, melder Hallingdølen. En ny person er smittet, og det er mistanke om at i alt fire personer kan ha brutt karantenen og reist over kommunegrensene.

– Smittetilfellet vi fikk i dag var ikke uventet, men siden vedkommende hadde gått ut av karantenen, så utløser det mer sporing, sier ordfører Heidi Granli til avisa.

Kommunen har flere smittede tilknyttet ungdomsmiljøet og festing. Ordføreren sier at de ser at flere vegrer seg for å ta telefonen fra smittesporingsteamet.

Derfor kommer hun med en bønn:

– Vi trenger hjelp. Foreldre må være med og hjelpe oss. Vi trenger at ungdommen står fram og tar telefonen når vi ringer. Nå må vi voksne ta ansvar.

Mistenker smitte fra Hallingdal

Rødrusspresident Oda Hjelle har ikke fått noen beskjed om hvor smitten stammer fra. Det eneste hun vet er at hele kullet er i ventekarantene.

– Jeg er veldig bekymra for hva som skjer videre. Om spikeren i kista er satt for russetiden eller hva som skjer. Jeg ble veldig sjokkert og lei meg, sier Hjelle til Oppland Arbeiderblad.

Blant russen i Valdres går det rykter om at årsaken til at de er satt i karantene, er at koronasmittede ungdommer fra Gol har reist over fjellet for å feste med de.

Samtidig som russen i Valdres er satt i karantene ber ordfører Heidi Granli i Gol om hjelp. En ny person er smittet, og det er mistanke om at fire personer har brutt karantenen og reist over kommunegrensen ifølge avisa Hallingdølen.

Verken ordføreren i Gol eller kommuneoverlege i Nord-Aurdal, Per Einar Jahr, kan utelukke at russen i Valdres er satt ut av spill på grunn av smitten i Gol. I begge kommuner jobbes det med å finne ut av hvem som har vært hvor, og sammen med hvem.

La oss feste i fred

Sist onsdag var det russedåp på Fagernes. Dette foregikk helt smertefritt og uten smitte. Oda Hjelle vet ikke om det er ungdom som har kommet fra Hallingdal til Valdres for å feste, som har forårsaket karantenen. Men hun har en klar oppfordring til de som ønsker å feste med russen:

– La oss få feste i fred. Det er en grunn til at vi valgte å starte russetiden så tidlig – nettopp fordi vi ville være i fred, sier hun til OA.